Henkilöarvioinnilla tarkoitetaan prosessia, jossa arvioidaan yksittäisen henkilön kykyjä, taitoja, ominaisuuksia ja suorituskykyä tietyssä kontekstissa, kuten työpaikalla, koulutuksessa tai muussa yhteisössä. Arviointi tapahtuu tyypillisesti eri menetelmin, kuten haastatteluin, testein, arviointikeskusteluin tai arviointilomakkein.
Kyseessä on usein keskeinen osa rekrytointiprosessia, jossa työnantaja pyrkii selvittämään, sopiiko hakija tiettyyn tehtävään tai organisaatioon. Sitä voidaan myös käyttää olemassa olevien työntekijöiden kehittämiseen, ylennyksiin tai työsuorituksen arviointiin.
Rekrytoinnissa henkilöarvioinnin merkitys ulottuu kuitenkin paljon pidemmälle kuin pelkkään tehtävän täyttämiseen. Arviointeja käyttävät organisaatiot panostavat siihen, että henkilövalinnat olisivat mahdollisimman onnistuneita niin yrityksen kuin yksilönkin kannalta. Henkilöarvioinnilla varmistetaan, että henkilön vahvuudet tukevat työssä menestymistä ja erityisesti työn ja organisaation arjessa viihtymistä. Lisäksi se auttaa ymmärtämään ehdokkaiden yksilöllistä potentiaalia, vahvuuksia ja toimintatyyliä, mikä on olennaista heidän sopivuutensa arvioimisessa sekä tehtävän että koko yrityksen kannalta.
Arviointi antaa työnantajalle välineet osaajien tunnistamiseen ja kehittämiseen, minkä vuoksi se on olennainen osa osaamisen johtamista (Talent Management). Siksi se kuuluu myös jokaisen rekrytoijan työkalupakkiin joko ostettuna palveluna tai – koko ajan kasvavassa määrin – osana rekrytoijan omaa kompetenssia.
Millaisia konkreettisia menetelmiä henkilöarviointiin sisältyy?
Moderni henkilöarviointi sisältää ajasta ja paikasta riippumattomia online-testejä, joiden pohjalta järjestetään henkilöarviointihaastattelu.
Henkilöarvioinnissa käytettävät testit ovat tyypillisimmin työkäyttäytymistä ja vuorovaikutustapaa mittaavia työpersoonallisuustestejä sekä oppimis- ja ongelmanratkaisua mittaavia kognitiivisia kykytestejä.
Työpersoonallisuustesti on itsearviointikysely, jossa ei ole oikeita eikä vääriä vastauksia, vaan ne sisältävät väittämiä, joihin hakijaa pyydetään ottamaan kantaa rasti ruutuun -periaatteella. Kyselyt vaihtelevat jonkin verran vastaamistavaltaan ja kestoltaan, mutta yleensä niihin vastaamiseen kuluu aikaa puolesta tunnista tuntiin.
Kognitiiviset kykytestit taas ovat usein aikarajallisia, ja niissä hakija pääsee ratkomaan kielellisiä tai numeerisia ongelmia tai päättelemään kuvioiden välisiä yhteyksiä. Hakijalla on mahdollisuus kysyä arvioinnin toteuttajalta tarkempia tietoja testien avulla mitattavista tekijöistä.
Henkilöarvioinnilla selvitetään henkilön vahvuuksia ja analysoidaan, kuinka hyvin ne sopivat tehtävän vaatimuksiin ja organisaation toimintatapaan.
Selvitettäviä osa-alueita voivat olla esimerkiksi
Henkilöarviointi tuottaa myös tietoa siitä, onko arvioitavan henkilön ja työn yhteensopivuudessa sellaisia huomioitavia seikkoja, jotka on hyvä pitää mielessä työhön perehdytyksen tai johtamisen näkökulmista.
Huomioitavat seikat on tärkeä tunnistaa myös siksi, että henkilövalinta on aina ”kahden kauppa” ja joskus työpaikka ei ole työnhakijalle osuva ja hänen tarpeitaan palveleva vaihtoehto.
Henkilöarviointi on toisin sanoen nopeampi, tehokkaampi ja objektiivisempi tapa selvittää henkilön potentiaali tehtävässä menestymiseen verrattuna pelkästään haastatteluun, johon liittyy suuri määrä epävarmuustekijöitä.
Henkilöarviointi edistää vastuullista rekrytointia, sillä sen avulla saat puolueetonta tietoa henkilön ja työn yhteensopivuudesta, tulevaisuuden mahdollisuuksista ja seikoista, joista työnantajan on tärkeä olla etukäteen tietoinen. Henkilöarvioinnista saat arvokasta tukea uuden työntekijäsi perehdytykseen ja johtamiseen.
Kun haluat toteuttaa rekrytointeja laadukkaasti ja ammattitaidolla, on henkilöarviointi aina osa prosessia. Ilman sitä rekrytoinnit ovat alttiita tulkinnoille, mielikuville ja kognitiivisille ajatusvinoumille. Työnantajakuvasta ja ehdokaskokemuksesta huolehtiva työnantaja hankkii käyttöönsä arviointitavan, joka tukee modernin työelämän vaatimuksia eli läpinäkyvyyttä, yhdenvertaisuutta, selkeyttä, joustavuutta ja nopeutta.
Voit hyödyntää henkilöarvioinnin menetelmiä myös olemassa olevien työntekijöiden, johtamisen sekä tiimien tai kokonaisten organisaatioiden kehittämiseen. Laadukasta henkilöarviointia voidaan toteuttaa organisaatiossa omin resurssein tai palveluntuottajan toteuttamana.
Näin varmistat organisaatiossasi sujuvan yhteistyön, tuloksellisen tiimityön sekä johtamisosaamisen tietoisen kehittämisen. Tiimitasolla tehty arviointi tuottaa yksittäiselle työntekijälle mahdollisuuden urasuunnitteluun ja tietoa oman kehittymisen tueksi sekä tiimille puolestaan ryhmän vahvuuksien tietoista hyödyntämistä.
Henkilöarvioinnissa hyödynnetään tähän tarkoitukseen rakennettuja, systemaattisia ja luotettavia tutkimusmenetelmiä. Arviointimenetelmien vastuullista käyttöä organisaatioissa opastaa henkilöarviointien asiantuntija.