Työpersoonallisuuskyselyt mittaavat käyttäytymiseen liittyviä mieltymyksiäsi. "Oikeita" tai "vääriä" vastauksia ei käyttäytymiseen liittyen ole, mutta tietyn tyyppinen käyttäytyminen voi sopia joihinkin tilanteisiin paremmin. Työpersoonallisuuskyselyt sisältävät yleensä useita erilaisia skaaloja tai tyylejä, joilla mieltymyksiäsi kuvataan.
Käyttäytymispreferenssit eivät tarkoita sitä, että henkilö aina käyttäytyisi niiden mukaisesti, mutta ne osoittavat tyypillisimmän käyttäytymistyylin tilanteissa, joissa omaa toimintatapaa ei tietoisesti pyritä muokkaamaan.
Esimerkkikysymys: Valitse yksi väittämä, joka kuvaa sinua "parhaiten" ja yksi väittämä, joka kuvaa sinua "huonoiten:
Kykypotentiaalia arvioivien testien avulla tarkastellaan kyvykkyyttäsi loogiseen ja analyyttiseen päättelyyn ja ongelmanratkaisuun. Ne ovat kognitiivisia testejä, joilla on yhteyksiä älykkyystesteihin, joskin perusteellinen älykkyyden mittaaminen on työelämän kyvykkyyttä mittaavia testejä paljon laajempaa ja kattavampaa.
Kognitiivisten testien tehtävät saattavat muistuttaa työssä suoritettavia tehtäviä, mutta jotkut tehtävät eivät muistuta niitä lainkaan. Tärkeää on, että niillä pyritään mittaamaan kyvykkyyttäsi loogiseen päättelyyn ja ongelmanratkaisuun konteksista, iästäsi, koulutuksestasi tai sukupuolestasi riippumatta.
Esimerkkikysymys: Martta ansaitsee kaksi kertaa niin paljon kuin Viljami, joka ansaitsi neljä kertaa niin paljon kuin Juha ansaitsi viime vuonna. Jos Juha ansaitsi viime vuonna 34 000 €, kuinka paljon Martta ansaitsi?