JYKI GROUP: Perheyrityksen rekrytoinnin keskiössä hakijan vahvuuksien ja kehityskohteiden tunnistaminen

Perheyhtiössä uskalletaan edelleen tavoitella pitkiä, jopa eläkeikään kestäviä työsuhteita. ”Haluamme, että työntekijämme viihtyvät pitkään. Siksi tehtävään ja yrityskulttuuriimme sopivimman henkilön tunnistaminen hakijajoukosta on meille tärkeä asia, eikä se onnistu ilman laadukasta arviointitapaa. Arviointien avulla tuetaan oikeaa valintaa, mutta myös yksilöllistä johtamista”, toteaa Sirpa Niemi, Jyki Group -konsernin henkilöstöpäällikkö.

Niemi näkee yrityksen menestyksen olevan riippuvainen oikeiden osaajien tunnistamisesta ja pitämisestä. Kun hänelle tarjoutui viitisen vuotta sitten mahdollisuus luotsata kasvavan Jyki Groupin henkilöstöasioita, hän päätti ottaa haasteen vastaan. Tällä hetkellä Niemi palvelee mm. rekrytointiin ja johtamisen tukeen liittyvissä asioissa konsernin kuutta yhtiötä, jotka työllistävät yhteensä lähes 250 henkeä.

Sopivuus yrityskulttuuriin korostuu ja tukee työssä viihtymistä

Innostuneisuus, asioiden etenemisestä huolehtiminen, hyvät yhteistyötaidot sekä looginen ja analyyttinen päättelykyky ovat asioita, jotka yhdistävät Jyki Group -konsernissa menestyviä henkilöitä.

Kyseiset vahvuudet ovat sellaisia, joita motivoituneet hakijat osaavat automaattisesti sisällyttää hakemukseensa ja joiden todentaminen on haastavaa pelkän haastattelun avulla. On täysin inhimillistä, että hakija haluaa tehdä mahdollisimman hyvän vaikutuksen, mutta sosiaalinen suotavuus saattaa vaikeuttaa todellisen yhteensopivuuden selvittämistä.

Niemi kertoo, että tätä haastetta luotettavat henkilöarviointityökalut nimenomaan helpottavat. ”Olemme huomanneet, että Masterin online-testit tarjoavat meille arvokasta ja objektiivista näkökulmaa henkilön todellisiin vahvuuksiin. Päämäärämme on, että valittu henkilö menestyy tehtävässään ja viihtyy meillä – siksi emme jätä meille tärkeiden toimintatapojen selvittämistä pelkästään haastattelujen ja referenssikyselyiden varaan”, hän toteaa.

Rekrytoinnin onnistuminen on tärkeää

Kuten moni muukin pk-yritys, myös Jyki Group tavoittelee kestävää kasvua. ”Kokeneena rekrytoijana kuuntelen intuitiotani, mutta pelkästään sille en perusta rekrytointisuositustani. Onneksi ei tarvitse, sillä testitulokset ja niiden läpikäynti yhdessä hakijan kanssa antavat esihenkilöille päätökseen tarvittavaa olennaista lisätietoa, tai vahvistavat jo saatua käsitystä”, Niemi vakuuttaa.

Joskus arviointikeskustelun myötä käsitys vaikuttavankin uran tehneen henkilön kyvystä menestyä tehtävässä tai viihtyä organisaation arjessa on voinut muuttua. Se jos jokin on arvokasta – niin yksilön, työyhteisön kuin yrityksenkin tuloksen kannalta. Kukaan ei hyödy virherekrytoinneista.

Potentiaalin tunnistaminen ei aina ole helppoa

Rekrytointi on aina mahdollisuus ja riski. Riittävän tiedon avulla riskiä voidaan kuitenkin pienentää – ja mahdollisuutta onnistuneisiin rekrytointeihin kasvattaa.

Varmuus rekrytointipäätöksestä edellyttää riittävää määrää tietoa. Jos sitä ei ole, on epävarmuuden sijaan luonnollista valita turvallisempi vaihtoehto. Kiristyvässä osaajatilanteessa Masterin arviointiratkaisu tuo yritykselle käytännön kilpailuetua: se auttaa tunnistamaan esimerkiksi nuorten osaajien potentiaalia kehittyä huippuasiantuntijaksi.

”Varsinkin nuoret ja harvoin töitä hakevat saattavat jännittää haastattelussa jopa niin, että se haittaa haastattelijan saamaa mielikuvaa hakijasta. Siksi tarvitaan objektiivista näkökulmaa, joka auttaa rekrytoijaa näkemään ensivaikutelman ohi. Loogista ja analyyttistä päättelykykyä mittaava ACE-testi on osoittautunut meillä hyväksi tavaksi selvittää henkilön oppimis- ja ongelmanratkaisukykyä. Olisimme saattaneet sivuuttaa hyviä ja potentiaalisia tekijöitä esim. puutteellisen osaamisen vuoksi, jos testi ei olisi ollut meillä käytössä”, Niemi pohtii.

Moderni arviointitapa mukautuu hakijan aikatauluihin

Myös Jyki Groupilla on tullut ajankohtaiseksi kehittää arviointikäytäntöjä ketterämpään, hakijaystävällisempään suuntaan. ”Hakijat ovat kiireisiä ja työstä saattaa olla vaikeaa irrottautua matkustaakseen jopa useita tunteja kestäviin arviointeihin. Olemme tyytyväisiä siihen, että voimme Masterin avulla tarjota joustavan tavan tehdä online-testit missä ja milloin hakijalle itselleen sopii. Vaikka testin voi tehdä milloin vain, voidaan ACE-kykytestin tulos varmistaa vielä paikan päällä helposti”, Niemi kertoo.

Niemi kokee myös, että itse toteutettu arviointi tarjoaa hakijalle mahdollisuuden tutustua hyvissä ajoin tulevan työnantajan HR:ään. ”Haluan tulla tutuksi hakijoiden kanssa jo ennen työsuhteen alkua, sillä siitä on pelkkää etua kummallekin”, hän lisää.

Esihenkilöt arvostavat käytännön tukea uuden työntekijän johtamiseen

Kovin työ ja molemminpuolisten odotusten lunastaminen alkaa vasta, kun sopimukset on allekirjoitettu. Masterin arviointimalli tuottaa tietoa, joka on suoraan hyödynnettävissä johtamisessa: Kuinka paljon henkilö tarvitsee tukea? Millaisissa tilanteissa hän oppii parhaiten, ja kuinka nopeaa oppimista voidaan odottaa? Millaiset asiat häntä motivoivat työssä? ”Esihenkilömme ovat kiitelleet arvioinnin tuottamaa konkreettista tukea uuden tekijän johtamiseen” Niemi hymyilee.

”Olen myös vaikuttunut Masterin säännöllisten täydennyskoulutusten tasosta. Ne ovat asiantuntevia ja laadukkaita ja saan niistä aina hyviä käytännön vinkkejä omaan rekrytoinnin ja johtamisen tuen kehitystyöhön”, Niemi kiittelee.

Tarvitsetko apua oikean asenteen ja osaamisen tunnistamisessa?

Varaa tästä kartoituspuhelu! (30min)

Master Suomi Oy

Erottajankatu 9 A
3.krs 00130 Helsinki

+ 358 44 505 1896

info@mastersuomi.fi

TILAA MASTER SUOMEN UUTISKIRJE

Kerran kuussa julkaistavasta uutiskirjeestämme pääset lukemaan rekrytoinnin ja henkilöstön kehittämisen ajankohtaisimmista trendeistä. Lisäksi jaamme uusimmat blogimme sekä tietoa suosituista webinaareistamme!

Subscribe

* indicates required

Master Suomi Oy käyttää tälle lomakkeelle kirjattuja tietoja sähköisen tiedottamisen ja markkinoinnin tarkoituksiin. Vahvista, että saamme olla yhteydessä:

© 2022 Master International A/S
Master and Value People are registered trademark of Master International A/S