”Puhu äänellä, jonka kuulen, sanoilla, jotka ymmärrän…” lauloi Happoradio aikoinaan rakkaudesta. Useimmat johtajat saattaisivat tuntea tässä kohtaa vahvaa samaistumista, jopa kipuilua: kuinka saada työelämässä oma viesti läpi ja tulla ymmärretyksi oikein? Ihmiset ovat niin erilaisia – toiset ymmärtävät puolesta sanasta, toiset tuntuvat aina käsittävän väärin tai takertuvan epäolennaisuuksiin. Miltä arki näyttäisikään, jos viestintä onnistuisi muutenkin kuin vahingossa?
Työn arjessa johtaja joutuu tasapainottelemaan kiireen, käytännön vastuiden sekä aikaa vievien, koko ajan yksilöllisempien johtamistarpeiden välimaastossa. Pitäisi saavuttaa tavoitteet ja samalla olla valmentava, empaattinen ja ymmärtävä johtaja – joka päivä. Erilaisuus todentotta haastaa johtamisen, mutta mitä ”erilaisuus” edes käytännössä tarkoittaa?
Monimuotoisuuskeskustelussa erilaisuus on usein jotain näkyvää, oletettua sukupuolta, ikää, etnistä taustaa tai vammaisuuden astetta. Suomalaisessa työelämässä, joka edelleen on verrattain homogeenista, erilaisuus kuitenkin kiteytyy käytännön tasolla usein myös yksilön persoonan ja toimintatapojen erilaisuuteen. Nämä taas vaikuttavat konkreettisesti siihen, miten ilmaisemme asioita, millainen kehonkielemme on ja miten otamme asiat – toisin sanoen, miten ymmärrämme tai tulemme ymmärretyksi.
Persoonan ja toimintatapojen erilaisuus on myös olennainen osa työelämän monimuotoisuutta. Se myös tutkitusti lisää liiketoiminnan kannattavuutta. On tärkeää, että tiimissä on henkilöitä, jotka ovat avoimia kokeilemaan ennakkoluulottomasti uusia asioita sekä innostavat muita mukaansa. Samalla on tärkeää, että löytyy varmistajia, jotka pitävät huolen, etteivät päätökset ole hätiköityjä ja niihin vaikuttavat (riski)tekijät ovat tiedossa. Yhtä lailla tavoitteiden saavuttamisesta on pidettävä kiinni sekä pidettävä huolta, että kaikki sitoutuvat yhteiseen tavoitteeseen. Helpommin sanottu kuin tehty – varskinkin, kun persoonaltaan samanlaisten henkilöiden kanssa on niin paljon helpompi tulla toimeen.
Hyvä uutinen: johtajuuden kehittäminen lähtee itsestä. Omien vahvuuksien tunnistaminen on hyvä lähtökohta, mutta harppaus parempaan johtamiseen alkaa, kun ymmärtää, että jotkin omista vahvuuksista aiheuttavat kitkaa tiimin keskuudessa. Tunnistamalla omat käyttäytymis- ja vuorovaikutustyylisi – myös ne, jotka provosoivat muita – parannat mahdollisuuksiasi kehittyä taitavaksi ihmisten johtajaksi. Esimerkiksi innovatiivisen, tavoitteellinen johtajan vuorovaikutus saatetaan kokea painostavana ja delegointi jatkuvana nakittamisena, ilman että koskaan kysytään tai kuunnellaan tiimin vastausta. Tällä tavalla toimiva johtaja taas saattaa helposti kokea, kuin vetäisi tiimiä perässään – kuin kivirekeä konsanaan.
Johtaja, haluatko sinä oppia lisää itsestäsi, jotta saat muut paremmin mukaan ja teet johtamisesta edes piirun verran helpompaa?
Tarjoamme johtajille maksuttoman webinaarin aiheesta keskiviikkona 18.9.2024 klo 8.00-8.45.
Kategoriat:
Tags: